Miten keskustelu syntyy? Poliittinen keskustelu, puhutaanpa nyt vaikka seuraavista presidentinvaaleista, syntyy mediassa. Tänään siihen otti kantaa erään valtapuolueen puoluesihteeri toteamalla ettei puolueen puheenjohtaja pyri presidentin virkaan.

Päivää paria aikaisemmin julkaistiin gallup, jossa listattiin nimiä tarkoitukseen. Samaan aikaan kiivaasti listataan toisaalla ison puolueen kärkinimiä puheenjohtajaksi. Mielipidemittauksia julkaistaan lähes joka viikko. Niillä on suuri merkitys mielipiteeseen vaikutettaessa.

Onko tämä keskustelua? Median avauksilla viritellään kansalaisia tuleviin vaaleihin, mutta mihin vaaleihin. Hiphurraa syksyllä on vaalit. Tuolloin ei valita presidenttiä, mutta valtapeliin kuuluu marssia leveällä rintamalla. Keskustelutetaan nyt pressasta, aihe kun on helpompi ymmärtää, jos sitä vertaa kunnallisvaalien monenkirjavaan aihevalikoimaan.

Mielenkiintoinen tapa herättää keskustelua ja kalastella kansansuosiota on kansanedustajan osallistuminen tanssikilpailuun. Kansan käsitys hyvästä joutuu kummalliseen valoon, jos tuloksia arvioi osaamisen näkökulmasta. Mutta tämähän onkin viihdettä, jossa tanssitaan tähtien kanssa. Hyvä idea myös tuleviin vaaleihin. Kyllä kansa tietää.