Avominiä ja kahden pienen lapsen kotiäiti kertoi netissä osallistuneensa keskusteluun, jossa eräs äiti, maailmaa parantaakseen, ehdotti lapsilisien korotuksen lahjoittamisesta ennakoivaan lastensuojeluun.

Kaunis ajatus. Mutta miksi aloite on näin kapea-alainen, lapsiperheet, joilla muutenkin menee turkimusten mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa melko huonosti. Yksinhuoltajille lapsilisä on tuikitärkeä lisätulo, kun hinnat tuntuvat jatkavan nousuaan.

Kaikkia kansalaisia koskeva ruoan arvonlisäveron ohjaaminen ennalta ehkäisevän työhön, olisi varmaan huomattavasti tehokkaampi, tasa-arvoisempi ja osuvampi tulonsiirto. Nythän käynee niin, että arvonlisän alennuksen hyöty kilahtaa nousseiden hintojen myötä kauppaiden kassaan. Näin kävi kampaamomaksujenkin osalta.

Palatakseni kuulemaani keskusteluun, hyvä idea ollakseen vieläkin parempi, tulisi kohdistaa kaikki kansalaiset tavoittavaksi. Lapsilisien vapaaehtoinen luovuttaminen kansalaisadressiin nimiä keräämällä on tuskin pelastus. Vastuu ei ole lapsiperheiden vaan päättäjien. Adressilla tosin ehkä hetkellisesti saatu huomio tukisi tavoitetta, mutta saattaisi käydä niinkin, että tuloja makuutettaisiin vuositolkulla käyttämättä kun poliittista yksimielisyyttä jakotavasta ei syntyisi.