Kunkin elämään kuuluu, kuten Sirpamamma eräässä kommentissaan toteaa, erilaisia asioita, myös sairautta. Usein kuvittelemme olevamme itsemme herroja ja hallitsevamme tilanteita, niinhän ei ole. Nuoruuden korskeudessa kuvitellaan kaikkivoipaisuuden olevan mahdollista.

Kuljemme tietämme ja vasta myöhemmin ymmärrämme, jos osaamme asiaa tulkita, matkalle asetettujen ylä- ja alamäkien merkityksen. Monet haaveet on pistettävä uusiksi. Monet unelmat sopeutettava ympäristön ja tilanteen ehtoihin.

Muistuu mieleeni alle kymmenvuotiaana sisarusten kanssa leikki, jossa keskeistä oli rikkaus ja rikkaaksi tuleminen. Pienen töllin penskat leikkivät keittiöntuoleilla leikkiä jossa, tultiin hienolla autolla kotiin äitiä katsomaan....

Sittemmin päädyin ratkaisuun, jossa auton hankinta kuului vasta keski-ikään. Kun sitten oli mahdollista sillä hienolla autolla ajaa, se ei vastannut lapsuuden kuvitelmaa vaikka hieman rinta rottingilla olikin.

Elämään kuuluvat nautinnot ja myöskin takapakit. Muutaman sairaalareissun tehneenä ymmärtää terveyden merkityksen, joskaan aina ei opi terveiden elämäntapojen merkitystä pysyvästi. Kun pysähdys tulee, on pakko sopeutua ja löytää onnenpipanat uudesta olotilasta.