Ideapark puhuttaa. Vihtiin suunnitteilla olevaa kauppakeskusta ruoditaan taholla jos toisella. Luulisi, että kauppakeskusten määrä alkaisi vähitellen riittää. Pääkaupunkiseudulla on liki jokaisessa kaupunginosassa kauppakeskittymä ja lisää tulee ja entisiä laajennetaan.

Toisaalta me kuluttajathan sen sitten määräämme, miten hyvin niissä kauppa käy. On tullut tavaksi viettää aikaa paratiiseissa ja kuluttaa. Pienten kauppojen kuolemat ovat jokapäiväisiä. Nurkkakaupat, joissa ajoittain oli seesteisen rauhallista asioida (paisti sunnuntaisin) ovat katoamassa. Poikkeuksia toki vielä löytyy, mutta nekin, joiden omistus on ns. osuuskauppaväellä, painivat kurimuksessaan. Tulostavoitteet kun syöstään kaikkeen hyökyaallon tavoin.

Sääliksi käy vanhuksia ja lapsiperheitä, jotka liikkuvat julkisilla kulkuneuvoilla. Matkaa kauppaan kertyy yhä enemmän. Toisaalta ei sitä voi verrata esimerkiksi koillismaan selkosilla toteutuvaan kauppamatkaan. Siellä nyt niin muodikkaasti kallistuva maitopurkkikin haetaan peninkulmien takaa.