Päättäjien naivi luulo, että ruoan veroale siirtyisi kuluttajan eduksi, saattaa osua oikeaan ja toteutua vain väliaikaisesti. Parturi- ja kampaamomaksujen kohdalla kävi juuri näin. Hiustenleikkaus miehillä on edullisempi kuin naisilla, mutta mummon markoissa 120-150 on melkoinen hinta puolen tunnin työstä.

Yrittäjä etsii toiminnallaan kannattavuutta ja ruoan arvonlisäveron alennus on mahdollisuus paikata liikkeiden tulosta. Näin voisi ennakoida historian valossa.

Muutama vuosi sitten EU:n jäsenyyden arveltiin laskevan ruoan hintaa. Kuinka kävi? Maksamme nyt hinnaltaan kalleimpiin kuuluvaa ruokakoria Euroopassa.

Ministerien puheita voi pitää hurskasteluna, kun he kuvittelevat, että kaupan keskinäinen kilpailu toisi edun kuluttajalle. Katinkontit. Lähikaupat elävät jo nyt kurimuksessaan.

Heikoimmin toimeen tulevilla lähikauppa on ainoa vaihtoehto, kun ei ole varaa kulkea hypermarketteihin. Katselin taannoin asiakaskuntaa kotikaupunkini keskustan lähikaupassa. Asiakaskunnan sosiaalinen asema ei jäänyt epäselväksi. Kun taas käynti uudessa kauppakeskuksessa antaa aivan toisenlaisen kuvan.